Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Distrito_de_GroB_Gerau Cyperispa_scleriae Cuenca_del_Amazonas Cornejo_hembra Economia_de_la_UE Amago_Station Corticarina_adamsi Cronologia_de_la_Quimica_organica Cultura_de_República_Popular_China Distrito_de_Barranca Dragonball_Evolution Cuentos_de_los_bosques_de_Viena_(vals) Dodecaédrico Dalai_Lama Corona_liechtensteiniana Distrito_de_cayo American_Heroine_"Astro_Girl"_SEASON_2 Donatistas Dodge_Challenger Corporación_Alimentaria_Peñasanta_S.L.U. Cuarenta_y_cinco Diccionario_geografico_estadistico_historico_de_España_y_sus_posesiones_de_ultramar Curio_(unidad) Alta_comedia Amapola_comun Danza_clasica_Jemer Domingo_Martinez_de_Irala Corte_de_Apelaciones_de_Coyhaique Digital_Audio_Broadcasting Convento_de_las_Comendadoras_de_Santiago_(Toledo) Amadé_Aba Dactylis_glaucescens Deportivo_Garcilaso Daniel_Pasarella Dinastia_Timúrida Demografía_del_Líbano Descalcificador Ecoflag Duramadre Aleurolobus_indigoferae Directo_(album_de_Soziedad_Alkoholika) Distrito_electoral_de_Atterberry_n.º_10 Cultura_de_las_tumbas_de_madera Delio_Rodríguez_Barros Couratari_guianensis Destination_Docklands_(álbum) Cuartas Cypripedium_javanicum Daniel_Gimeno-Traver Copa_Gigantes_de_la_Concacaf_2001 Dick_Calkins Donald_Pierce_(comic) Dos_chicas_locas_locas Almacén Echeandía_(cantón)

html map