Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Kim_(historietista) Javier_Gómez_Bermudez Joaquim_Claret Li_ion Leuchtturme Juan_de_la_Torre_y_Díaz_Chacón Lista_de_capítulos_de_Los_Serrano Ioakim_Korsunianin Jonestown_(Pensilvania) Juan_Catalina_García_López Invicto_(álbum) José_Manuel_Moreno_Fernández Judith_A._Resnik José_Maria_Fernández_Buelta Liberacion_Autocrina Lasiini Leyenda_popular Juan_Guilloto_León Leuze Joe_the_plumber Kristina_Söderbaum Lanacion.com.ar Jose_Joao_Craveirinha Leury_Bonilla Julio_romero_de_torres K._I._O. John_Montagu_IV Limón_de_confitar Lampredotto Jeromin Jose_Maria_Michavila_Nunez Josep_Maria_Riera_i_Arago José_María_Menéndez_López Kerala_(India) Jody_Thompson Jonzier-Épagny Introd._Hist._Nat. Jill_Biden Jose_Manuel_Ortuzar_Formas Jose_Gregorio_Villalobos_Rosillo La_Cruz_y_el_Puñal José_A._Ortíz_y_Herrera La_Vaca Jacques_L._Monod Lactato_de_sodio_compuesto Konk_(estudio_de_grabación) Liga_de_la_Asociacion_de_Clubes_de_Baloncesto L_U_N. Inwood–Calle_207_(línea_de_la_8ª_Avenida) Le_Grand-Andely Ley_india La_Broma_de_Ssatán Klingon Jerry_Hall Kantaroth

html map