Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gaydar_(sitio_web) Indultos_de_Menem Roguelike Félix_Hubert_d'Hérelle Ruben_Isidro_Alonso George_Dempsey Ribagorça Iglesia_de_María_(Esmirna) Trois-Rivieres_(Canadá) UNITEC_(desambiguación) Rey_Católico Ulker_Bisküvi_Sanayi Rilhac-Treignac Fuente_bibliografica Funeral_de_Raúl_Alfonsin Rotaliporidae Ronald_Lloyd Friedrich_Christian_Eugen_Baron_von_Vaerst Impacto_ambiental_de_las_telecomunicaciones Municipio_de_Ellsburg_(condado_de_St._Louis,_Minnesota) Reynoldsiella_parallela Tueste_del_café Rolls_Royce_Trent_800 Tribus_arias Renaca Giennense Frágil_(álbum) Romances SMPlayer Imperio_incaico Try_(rugby) Gaspar_Perez_de_Guzman_y_Guzman Fórmula_Junior_FR2.0_Portuguesa Fritz_Wunderlich Repeat_-_The_Best_of_Jethro_Tull_-_Vol_2 Uthopia_(caballo) Renfe_Serie_130 Rio_Durance Revuelta_Nike Tupí Free_on_Board Robert_Creeley Georg_Hans_Emmo_Wolfgang_Hieronymus Garbanzos_duros Georges_de_Scudéry Retrato_de_Julio_II Friedrich_Wilhelm_Adam_Sertürner Municipio_de_Beaver_(condado_de_Bay,_Míchigan) G._P._Villa_de_Lillers Robinson_Méndez German_Re General_Jose_de_San_Martin Frenelle_la_Grande Municipio_de_Black_Creek Municipio_de_Barr_Butte_(Dakota_del_Norte)

html map