Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cueva_Eirós Distrito_electoral_de_Falls_City_(condado_de_Richardson,_Nebraska) Alejandro_Dario_Gomez Dactylorhiza_elata_subvar._stephensonii Ecuaciones_de_onda Dinastia_Safawí Distrito_de_Pachacutec Desarrollo_y_expansion_de_la_lengua_espanola Aloe_ferox_var._subferox Algoritmo_de_Kruskal Ecuación_de_Liouville D_A_Webb Corporacion_de_Fomento_de_la_Produccion Dónut_de_crema_de_Boston Dromornithidae Crustle Désiré_Félicien_Francois-Joseph_Mercier Aleuroclava_goaensis Distrito_de_argentan Diagn._Nouv._Pl._Espagne_Maroc Copaibi D_P_McKenzie Distrito_de_Namestovo Distrito_de_Tumay_Huaraca Damián_Ezequiel_Petkoff Dalibor_Stevanovič Cyaneolytta_subrugulosa Darryl_Morris Curalotodo Amanecer_buho Cryptocheiridium_salonomense Distrito_de_Santa_Catalina Día_del_Mar_y_de_la_Riqueza_Pesquera Cryptonanus Cortes_de_Monzón_(1435) Duplicacion_del_cubo Alice_DeeJay Alfonso_VI_de_Leon_y_Castilla Daxiatitan Amias Alonso_Felipe_de_Gurrea_y_Aragon Data_(album) Derevianko Crovetto Cómo_ser_infeliz_y_disfrutarlo Dario_Gandin Diebuster Cuestión_real_de_Bélgica David_Gill Daedalsas Alfonso_S_Suarez Discursos_a_la_nacion_alemana EMTEC Divisor_(aritmética) Davignac

html map