Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Parque_nacional_Kavir Peter_Wiggin Nocturne_(álbum_de_Siouxsie_and_the_Banshees) Phonak_Hearing_System Pintores_modernistas Oscar_1930 Partido_Comunista_de_Nepal_(Marxista_Leninista) Oakermanita Organizacion_de_Aviación_Civil_Internacional Pineville_(Virginia_Occidental) Organizacion_política_de_la_Nueva_Espana Nauclea_capitellata Podagraria Partido_Democrático_Unido_(Corea_del_Sur) Números_musicales_de_Phineas_y_Ferb Obelisco_de_Caja_Madrid Pato_arlequín Orlas_arbustivas_de_los_bosques_de_la_Península_Ibérica Piabucina_aureoguttata Nicolás_de_Jesus_Belando Nar_karleken_fods Porrera Pinacoteca_Nacional_de_Bolonia Pierre-Jean-Georges_Cabanis Oscar_Hernan_Gil_Rincon PUICA Paco_Bedoya_Gutiérrez Planeador_Waco Organización_territorial_de_Trinidad_y_Tobago Palacio_Heinlein Oncidium_euodes Museo_del_Petit-Palais Obispo_de_Vic Parada_de_Paseo_de_la_Estación Pico_Dobra Neu_Lauenburg Portes_lès_Valence Oveja_Negra_(sello_discografico) Osteona Orden_de_Nuestra_Senora_de_Chardon Ochenio_de_Manuel_Odria Pierre_de_la_Croix Pahokee Notoraja_tobitukai PGC_1388 Pesadilla_en_la_calle_Elm_7:_La_Nueva_Pesadilla_de_Wes_Craven Palo_Verde_(metro_de_Caracas) Neoachmandra Nikolái_Lorer Omphalotropis_semicostata Odontologia_basada_en_la_evidencia OMC_Television Oleksiy_Gai News_of_the_World_Tour NdNO

html map