Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Juegos_olimpicos_de_atlanta_1996 Jimmy_Eat_World/Less_Than_Jake_Split Lauren_Savoy Kazajistán_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Isak_Hardarson Lisa_M Liniers_(D-51) Julian_Parra Leonard_Shillam José_Aguirre_de_Achá Laguna_juridica Kelly_Carrington Juegos_Olimpicos_de_Vancuver_2010 La_Casa_de_los_Azulejos Joel_H_Cohen Journal_Square_Calle_33_(servicio_del_PATH) José_Nebra Leśniewo_Dolne Japandroids Janelle_Jamer Lista_de_Episodios_de_Avatar_La_Leyenda_de_Aang Juan_Woodville Jack_Toomay Lista_de_Compañías_en_Dallas/Fort-Worth La_visión_de_san_Bernardo Jack_Smiley Lista_de_Compañías_en_Dallas_Fort-Worth Litargus_quadrisignatus Izenborg Les_Humanoides_associés José_Antonio_Martinez_de_Aldunate Kitanakagusuku Iñaki_Cano Jardín_Botánico_de_Aquisgrán Jamendo Jardín_Botanico_Acuático_Mizunomori Jaime_i_de_la_marche Iván_García_Guerra La_Cañada_de_Córdoba Lituania_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekín_2008 Juan_de_Matera Journal_of_chemical_information_and_modeling Keith_Laumer Lil'_L_O.V.E. Isla_Lété Lavándula Joseph_Andorfer_Ewan Juana_I La_liga_del_mal Jurjevec Kurchatovio La_Secta_del_trébol Liquido_corrector Ladis_Galarza La_Côte_Saint-Andre

html map