Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Licencia_de_documentacion_FreeBSD Instituto_de_Arte_de_Minneapolis Khao_Phad La_máquina_diferencial Lisca_Bianca Lepajan José_Antonio_De_La_Loma Itagüí_Ditaires_S._A. La_strada Jorge_Castillo_Cabrera Joan_Pujol Link_(desambiguación) Las_Excelentes_Aventuras_de_Bill_y_Ted Jatropha_curcas Koth Jose_Maria_Eça_de_Queiros Joaquín_Gómez_Mira La_tentación_de_San_Antonio_(Cezanne_París) Lago_Yelcho Jenghiz-khan Jesús,_María_y_Jose Isopleta Jesús_Pérez_Rodriguez Jimmy_Reiher_Jr. Lago_Laja Libre_circulación_de_personas_(Unión_Europea) La_astucia_de_la_razon Lama_glama_guanicoe Islamica Jatiel Itakyry_(Alto_Paraná) Literatura_de_Man Jazmin_salvaje La_Galana_(Gredos) La_importancia_de_llamarse_ernesto Jarabe_de_maíz_con_alto_contenido_en_fructosa Kamajors Isla_de_São_Tomé Joar John_Ellerton_Stocks José_Antonio_Morales_Erlich Julio_Gentil_Albarracín_Montana Jesús_Sepúlveda Jamiroquai_The_singles_Colection La_Junta_de_Zitácuaro Lee_In-hwa Judo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 Liferay Keosseian Jesús_Rodriguez_(Argentina) Jackson_Melian Las_Baladas_de_Beleriand Jose_Lacalle_Larraga Joseph_Fesch Interactiva

html map