Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jardin_Botánico_de_la_Universidad_de_Jyvaskyla Linea_A_(EuskoTran) Lista_de_carcinógenos_en_el_humo_del_tabaco Lago_Guajataca Josep_Suñol Jesus_Maria_Padilla José_Maria_de_Areilza_y_Martínez_de_Rodas La_España_de_los_Botejara Invasión_de_Yugoslavia Jefe_de_la_oposicion Leire_Pajin_Iraola Integración_numerica La_Broma_de_Ssatan_(álbum) Jose_Manuel_Guarido_Mateos Kursk_Oblast Jerifiano Lages_(Santa_Catarina) Juan_Jose_García_Granero José_Antonio_Martínez_Suarez Lidia_Cacho_Riveiro La_Granja_de_la_Costera_(Valencia) Lanas_(Arteijo) Liffol-le-Grand Juan_Núñez_de_Prado_(Maestre_de_la_Orden_de_Calatrava) Jose_Cardiel Isabel_de_Borja_y_Enríquez L_BFGS_B InterLiga_2010 Jean_Markale Laura_Dekker José_Luis_Gallegos_Arnosa José_Antonio_Rodriguez_Martínez Lagunas_de_nueva_caledonia José_Aimerich J.M.Wright Iñaki_Uriarte_Cantolla Kilix_de_Durides_y_Calliades Juno_(mision_espacial) Lancia_Delta_20/30hp Kreidler La_ciudadela_escarlata Kristians_Barons Kásperle_en_Kasperlandia Josias_Simler Liga_de_la_Costa_del_Pacifico Joaquín_Arcega Kenza_Farah La_Pedraja La_Romana Liga_Postobón_I_2012 Kolpoù Josh_Grant La_Viña_(Algarinejo) KC-707_Águila Latulipe-et-Gaboury

html map