Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Año_596 Billy_bragg Canton_de_Clervaux Carvalhal_(Bombarral) Bergetiger Cesar_López_de_Lara BAA Carcinos Carilafquen Bess_Armstrong Bethlemitas Banda_Ancha_Movil Bosques_de_pino-encino_de_América_Central Batesia_hypochlora Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_2005 Beauv. Canal_de_brienne Bhanubhakta_acharya Boliqueime Boucher Batalla_de_Pensacola Ber Canon_por_copia_privada Barbus_antinorii Balaustion Carlos_Morganti Centro_de_reubicación_de_guerra_Jerome Calculo_(medicina) Bartoniano Broken/580_a._C. Capitulaciones_de_alfacar Basilio_(cantante) Carlos_Arturo_Mullín Braccio_da_montone Cerler_(estacion_de_esquí) Años_1680 Bonneuil_en_Valois Chaitén_(comuna) Carlina_fontanesii Barroco_en_Francia Bergantin_Nuestra_Señora_de_Belén Bac Beckett Campeonato_mundial_de_triatlón_de_1993 Belgica_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Barcelona_1992 Casto_Mendez_Núnez Catasetum_bungerothii_var._pottsianum Caña! Basilea-ciudad Benedetto_Zaccaria Bierne Bionic_Commando:_Elite_Forces Busturia Champignolles_(Cote_d'Or) Breitenbach-Haut-Rhin

html map