Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bayi_Football_Team Bittersweet_Symphony Caylian_Curtis Barroco_andino Canal_de_Castilla Cementerio_de_la_Avenida_Independencia Batalla_de_Dublín Castilla_la_Nueva_(Meta) Canal_Uraga Carlina_curetum BD+43_3654 Cedar_Mill Casas_del_monte Bobby_Colomby Bayola Banca_en_línea Cecilia_Todd Brossainc Café_Gurzuf_(Samokhvalov) Cabina_telefónica Cea-Citnos_(unidad_periférica) Bernardo_de_Teramo Casa_de_reinas Calendário_(Vila_Nova_de_Famalicao) Bilbao_(España) Beaumont_lès_Randan Bird_Woman_Falls Casas_cueva Cege Biblioteca_Argentina_Dr_Juan_Alvarez Cerisières Barbituricos Campaña_de_Chiloe Castillo_de_San_Cristóbal_(Las_Palmas) Bengt_Lennart_Andersson Biatlon_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Carlos_Mandia_Lorenzo Boussens Barrios_portenos Britain's_Got_Talent Batalla_de_Bronkhorstspruit Basílica_de_San_Denís Blot-l'Eglise Chalma_(estado_de_México) CAT_SRA Cacodaemon_freudei Balboa_(Colombia) Branameana Azucena_de_la_Virgen Campaña_de_Guipuzkoa Cerro_Colorado Cebrén Cattleyella_araguaiensis_f._alba Carlos_de_Dios_Murias Bulbul_ocraceo

html map