Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Carmen_Bujan_Freire Bocha Cesarina_Bento_Montesinos Castillo_de_aixa Cerveza_paceña Beverley_Craven_(álbum) Canada_Creek_Ranch Bisulfito_potásico Bolos_sobre_hierba_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Arnhem_1980 Barybaena_minuta Beato_Aloisio_Liguda Balneario_gellert Black_jack Cafe_Universal CIJ Beierolpium_rossi Belén_napolitano Carirubana_(municipio) Brygos Bill_Birnes Catedral_(cerro_Sudamérica) Casa_de_Rúrik Campos_Altos Carrucci Castio Bailly_en-riviere Cascadas_del_huesna Boob_McNutt Capitan_(futbol) Calle_Court-Borough_Hall_(línea_Eastern_Parkway) Béatrix_Beck Bánh_đuc Centrobasket_1987 Buh_Buh_Ray_Dudley Bob_Cooper Celda_electrolítica Carlos_Antolin_Robles_y_Jiménez B._coagulans Belvézet Barros_Jarpa Batalla_de_Aragon British_Cycling Baños_y_mendigo Bustiyerro-El_Rosario_(Cantabria) Chapanay Capsicum_annuum_var._annuum Capilla_expiatoria_de_Paris Belmont_de-la-Loire Bulbocapnos_fabaceus Batalla_de_dolores Cabo_Cañaveral_Air_Force_Station Blood,_Sweat_and_Tears Champs_sur-Marne Beat_Feuz Bashi-bazouk

html map