Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Austrogramme Milpies_dragón_rosado Angelica_sinensis Huanglongbing Montana_Rail_Link Ariocarpus_kotschoubeyanus_ssp._bravoanus Andres_Cuenca_Saldívar Hippeastrum_tenuiflorum Guantes_de_golero Hilda_Abrahamz Ministerio_Colonial_Imperial Antijuridica Hyacinthoides_non_scripta_var._cernua Monteils_(Aveyron) IV_región_militar IBV_(desambiguacion) Hippichthys_cyanospilos Argus_Camera_Company Hantkeninacea Hans-Werner_Gessmann Mordella_verticordiae_verticordiae Arma_termonuclear Mocejón Mitsubishi_i_MiEV Archimantis_armatus Herreriana Monomma_brunnipes_ruandense Anibal_Cavaco_Silva Hubble_X Holistico Ancylocerina HD_50064 Ha_Llegado_Carta Miyazaki_Japón Idioma_reyesano Gruffyd_ap_Llywelyn Ano_112_adC Mimi_Rogers Hispellinus_coarctatus Anthogonium_griffithii Guillaume_le_Clerc_de_Normandía Gyorgy_Lukacs Mulay_Idris Ibn_al_Nafis Mun II_Legislatura_de_España Atrápame_si_puedes Hipernarrativa Motion_Graphics_Review Mitsubishi_Ki-21 Hypsiboas_latistriatus Montagnac_sur-Lède Ano_224 Hierba_del_cáncer_hembra Autopista_Acceso_Oeste

html map