Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mimastra_fortipunctata Anand_Dilvar Guerras_de_Chipre Gustavo_Munua Miraumont Hordeum_karzinianum Gótico_portugués Mortadelo_y_Filemón_El_cacao_espacial Anarquismo_feminista Antonino_Borzì Heubécourt Modem_(desambiguación) Hilary Antigua_carretera_a_Yarinacocha Anthelephila_arunvallis Hyloscirtus_piceigularis Asamblea_Constituyente_(Revolución_Francesa) Hemibagrus_chrysops Hanna_Barbera_Productions,_Inc. Ministerio_de_Economia_de_Chile Anos_110 Arquitectura_en_pizarra_(informatica) Humberto_de_Gloucester Avia_S_199 Hans-_Jürgen_von_Arnim Herpestes_javanicus Montes_Notre_Dame Ateneu_Barcelonès Monumento_a_Colon_(Moguer) Anna_Chwaliszewska Articulacion_lingüística Augusto_de_hannover Modelo_Único_de_Ingreso,_Seguimiento_y_Control_Automatizado Asociación_de_fútbol_de_Santiago Miltonia_regnellii_f_citrina Astroblepus_ventralis Muertos_de_el_sagrario Monco Asedio_de_Avaricum Idioma_ndebele_del_sur Anapsido Moisés_Quiñonez Hoek_van_holland Arrebato_(película) Iayur_Veda_Negro Aulacophora_pygidialis Mount_Vernon_(Kentucky) Guillermo_Bertullo_Santillan Montes_Grampianos HIP_90004 Mohammed_Ghani_Hikmat Anas_qullqi Astroblepus_brachycephalus Heterolophus_australicus Hibridacion_(biologia_molecular)

html map