Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Avril,_Edouard_Henri Mirlo_capiblanco Het_Muziektheater_(Amsterdam) Asedio_de_Leningrado Humbertiella Atletas_Kaunas Haile_Mariam_Mengistu Minichamps Annals_of_Natural_History Assur_bel_nisheshu Monasterio_de_sant_salvador_de_la_vedella Horseshoe_Beach Anthophila Andrzej_Czyżniewski Mixoma_odontologico Homero_el_Animador Miloš_Teodosić Hipólito_Pixii Angulo_entrante Helvecia_Viera Archeuops_protibialis Modelo_lineal_generalizado Atlantic_Beach_(Florida) Avataras Guernes_de_Pont_Sainte-Maxence Arabis_eremophila Modalidad_de_pesca_may Hospital_Universitario_Araba Arte_dinamarques André-Jacques_Garnerin Hidrocronometro Angels_Garriga_de_Mata Hombre_lobo_(Narnia) Andalucía_directo Harlem_Calle_125_(estación_Metro_North) Argythamnia_brasiliensis Hede-Bazouges Hilum_pulmonis Androsaemum_officinale Armino_heraldico Montreuil_aux-Lions Humboldt Montalban_de_Cordoba_(Cordoba) Andres_Oliva_Sánchez Aulaga_comun Autopista_troncal_sur Assur_nadin_akhkhe_I Archaeocyon Grégory_Tafforeau Heliodoro_Dols Atta_laevigata Arenales_de_San_Gregorio Guerra_civil_dominicana Ano_729 Ich+Ich

html map