Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Instituto_de_Ensenanza_Superior_del_Ejercito King's_College_de_Londres Linea_Bus_Turístico_(Interurbanos_Lerida) Linea_41_(EMT_Madrid) La_vida_de_Rita Johann_Joachim_Kandler Jake_Sisko Jugeals_Nazareth La_mañana José_Mario_dos_Santos_Mourinho Kw_h Lista_de_lenguas_nacionales_de_la_India Jardín_Botanico_de_Łódź Jose_Joe_Baxter La_disputa_con_los_doctores_en_el_Templo_(Veronese) Jim_Marurai Jonestown_(condado_de_Lebanon,_Pensilvania) La_Mara La_Mujer_Invisible Linea_129_(Rosario) Jorge_Camacho_Cordon Joaquín_Loriga La_Bohalle Labastide_sur-Bésorgues Instituto_de_Credito_Oficial Julia_Marino Liga_Continental_de_Hockey KV_422 Lexi_Love La_Isabela_de_Basilán Libreria_Nacional_de_Medicina_de_los_Estados_Unidos Leño_gentil Joaquín_Rubió_y_Ors Leontodon_taraxacoides_subsp._longirostris Lenguas_ugricas Lista_de_municipios_de_Mendoza Jacinto_racimoso Literatura_española_del_Realismo Juana_de_Castilla Lengua_V2 José_Manuel_Reina Issoudun Least_Developed_Countries Kawauchi José_Ramón_de_Leyva Kang_Doha Las_13_rosas La_Puebla_de_Alborton Jeroteo_de_Segovia Juan_de_Segovia L.A._Lakers Julián_Díaz_Ortega La_fórmula Jordi_Vilches Jirí_stajner

html map