Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Héctor_De_La_Cruz Hector_"El_Father" Antonio_I_de_Navarra IEEE_1394 Moitron_sur_Sarthe Associaçao_Desportiva_Sao_Caetano Aveyron_(desambiguación) I_Reich Home_And_Away Groenlandia_y_la_Unión_Europea Mitología_chilota Hachazo Human_Touch Mount_Shasta_(California) Hydrangea_macrosepala Henry_Stephenson Hexapodo Guerra_austro-turca_(1787–1791) Gymnocactus_knuthianus Henry_Pearcy Auke_de_Vries Moda_y_pueblo Hazard_(Nebraska) Animal_mitologico Arroyo_Sarandi Hoymille Guerra_de_independencia_de_Israel Anacharis_densa Hydromys_ziegleri Audaz_(1898) IDA* Asociación_Chilena_de_Seguridad Moncofa_(Castellon) Moisdon_la-Rivière Guiniella Autoridad_certificadora Archivo_de_paginación Miss_República_Dominicana_2014 Heinkel_P.1077 Mitsuishi_Kotono Mitanni Gruta_de_Bédeilhac Mortadelo_y_Filemón_-_El_disfraz_cosa_falaz Herman_Cohen Mudarra Hoshihananomia_formosana ICFES Hernan_Pelaez_Restrepo Hung_Gar Andropogóneas IV_(álbum_de_Jaded_Heart) HMAV_Bounty Hospital_Ruiz_de_Alda Antonio_Erias_Rey Aphyosemion_hera

html map