Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Escudo_de_Villavicencio Erastroides_molybdopasta Espacio-tiempo Facultad_de_Humanidades_y_Ciencias Euphorbia_potosina_var._lamasis Estación_de_Cizurmayor Filamento_(Botánica) File_770 El_dopaje...¡Que_potaje! Epicauta_punctata El_Universo_(Periódico) Estadio_Roberto_Natalio_Carminatti El_Palmar_(Chaco) Floris_Claeszoon_van_Dyck Espacio_dodecaédrico_de_Poincaré Ejercito_de_Liberacion_Bavaro Exquisito_paladar Estacion_de_Ronda Estados_confesionales Facultad_de_Ingenieria_(UN) Espárragos_velludos Erin_McNaught Estación_de_Labenne Final_de_la_Copa_Mundial_de_Clubes_de_la_FIFA_2007 Flo-jo El_Robo_de_Montreal Evil_Dead_III Estación_Los_Cardales Formicariidae Fiat_Lingotto Farmacos_citostáticos Epipocus_tibialis Elecciones_generales_de_1936_en_España Elecciones_Autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid Efemérides_de_Carmona Ferenc_Varga Experimentacion_nazi Flauta_traversa Evolución_de_la_Economía Federico_Paulucci Elena_(telenovela) Faro_de_Adra Epicauta_langei Enero_de_1976 Euthynnus Familiar_(espiritu) Epicauta_aemula EnviTec_Biogas Elisee_Reverchon Filosofia_de_la_religion Eduardo_Val Everything_Counts_Live Elizabeth_Morris Estación_de_la_Tor_de_Querol Estación_de_La_Corredoria

html map