Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Lewis_(Carolina_del_Norte) Jose_Juan_Adán_de_Liechtenstein Lia_Cimaglia_Espinosa José_Alós_Mora Interdiccion Klaipedos_Neptūnas La_Rosa_de_versalles Juan_Luis_Pacheco_de_Cespedes Kim_Thompson Lenguaje_A_0 Jose_Maria_Reina José_Corredor_Matheos Jedrea Leon_de_Castro Lasser Jesus_Ferro Leonurus_glaucescens José_de_Andino_y_Amézquita Kushiro_Hokkaido Leo_Fitzpatrick Iziaslav_de_Polatsk JEWEL Josep_Monlau_i_Sala Joaquim_Soler Kwrite Julio_José_Iglesias_Rouget Julio_Rodríguez_Fernandez Jose_Angel_Pardines_Arcay Jardineria_en_Asia Kurz Kudai Isahaya,_Nagasaki Lignum_Crucis KOMTAR Joviana Linea_Roda_de_Bara_Reus Iñigo_Cuesta_Lopez_de_Castro Ivo_Nakic José_Pareja_Yébenes La_Sequera_de_Haza Linea_111_(EMT_Madrid) La_pensión Isaias_Perez_Saldana Jan_Dinares Kirk_Haston Leon_Focas José_Domingo_Cañas Juan_Nepomuceno_Fernández_Lindo John_Latham_(ornithologist) Lista_de_éxitos_musicales Jose_Fabres_Fernández_de_Leiva José_Joaquin_Rojas Ixia_pumila La_Chapelle_sur_Oudon Kung_Fu_Panda

html map