Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mercadal_(Cantabria) Raúl_Salmerón Líchido Manuel_Barberena Merga_(estrella) Mi_go Raffaella_Carrá Marco_Marchioni Real_Academia_de_Bellas_Artes_de_San_Carlos Longwood_(Wisconsin) Mareuil-sur-Ourcq Provincia_de_tocache Luis_Perez_Rodriguez Marco_Antonio_Munoz_Turnbull Ramón_Alejandro_Ferreyra_Huerta Manuscrito_de_Jaen Gomez_III_Suarez_de_Figueroa_y_Cordoba Pseudocophora_femoralis Línea_C-4_(Cercanías_Valencia) Presidente_de_la_Camara_de_Representantes_de_Estados_Unidos Llanura_de_Bălți Puente_Colgante_de_Menai M_B.A. Pseudopenicillus Quint_Fonsegrives MS_Augustus Raskolnikov Manifiesto_de_los_2_300 Puerto_Banus Goldb. Gonzalo_Marzá Principio_de_primacía_de_la_realidad Real_Federacion_Marroquí_de_Baloncesto MAGENTA Marcos_Rene_Maidana RS-422 Luis_Felipe_Angell Manuel_Fernandez_Muñiz Mamblas_(Ávila) Material_radiactivo Programa_Mundial_de_Alimentos Gorazde_Zona_Protegida Malouda Ramiro_A_Calle Maria_de_Zayas_Sotomayor Mercedes-Benz_Clase_GLK Michael_Morkov Mario_Eggimann Prestaciones_sanitarias_públicas Luis_Aceituno Los_tres_mosqueteros Proyecto_Galicia Rebecca_Horn Presla_arvensis Mexico_Lindo_y_Querido

html map