Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ecologia_linguistica Amblyseiella Dulce_Tentacion Distrito_de_San_Bernardino Die_Kathrin Edad_Montehermosense Ametralladora_M1919 Alfabeto_ugarítico Dovera Amadina_fasciata Dios_Ël Alvin_W._Gouldner Cordon_umbilical Dodonaea_linearis Alfredo_Baistrocchi Dune:_La_Casa_Atreides Dinastia_Almoravide Decencio_(obispo_de_Segovia) Diario_el_eco_de_tandil Dunfermline_Athletic Cristianos_Democraticos_Unidos_(Italia) Amblostoma Derbi_de_la_ciudad_de_Valencia Disolución_estándar Amina-primaria_oxidasa Distrito_de_Cacadu Alfonso_Soláns_Serrano Dibolia_cynoglossi Danny_Carvajal Decaryochloa_diadelpha Daniel_Casadella Dag_Otto_Lauritzen Diego_Jose_Clementino Cupè Corteza_de_papel Cucal_filipino Cultura_Clásica Curuzú_Cuatia_(Corrientes) Cupressus_thurifera Coryphaenoides_affinis David_Ronald_Marshall Amancio_Bolano_e_Isla Cuevas_de_Barać Distrito_de_Bayona Eccarius Cyrilla_antillana Dick_Turpin Diarios_de_motocicleta Ecosistemas Cruz_flechada Demografía_de_la_República_Arabe_Saharaui_Democrática Creazione_degli_animali Daltmar Copa_Chatham Algarroba-veza

html map