Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Lil'_L.O.V.E. La_Porte_(Texas) Librado_Abitia Juan_Alsina_Torrente Kabaddi_en_los_Juegos_Asiáticos_de_2006 Isabel_Blount_(1502_1540) Lista_de_episodios_de_Osomatsu_Kun Le_Chat_Noir Litofítica La_celebración Jimmy_Wade La_influencia_arabe_en_espanol Juniperus_chinensis Kill_I_Oughta Libertia_arduennensis J_W_Goethe Jahān_Shāh Jorge_Cifuentes_Méndez La_caida_del_UH-60_Black_Hawk_en_1994 John_Ford_(c._1586-c._1640) Julie_Bernard,_madame_Recamier Lepidospartum Juan_Luis_Guerra_y_440 Ley_Orgánica_15_1999,_de_13_de_diciembre_de_1999,_de_Proteccion_de_Datos_de_Carácter_Personal Jacuanga Leucaena_brachycarpa Linoone Liga_Patriótica Jinete_de_Bamberg Jose_Blanco_López Jihad_Al_Binna Jardín_Botánico_de_Sóller Lista_de_monarcas_del_reino_de_Leon Jakob_Dylan Kluane_Wrangell-St._Elias_/_Bahia_de_los_Glaciares_/_Tatshenshini-Alsek Juvenal_Hernández_Jaque Jean-Serge_Lorquin Kia_Tigers Jose_María_Salvadores Jean-Baptiste-Antoine_Suard Jon_Nod Kenny_McCormick Libano_(Tolima) Lapida_de_Vado_Nebira Jakob_W_Sturm Lawrence_La_Fountain_Stokes Leyenda_de_la_princesa_Dilaram Johnny_Mathis Ivan_Morovic Konstantinos_Karakatsanis Karajá Kittitas_(Washington) Judit_y_su_doncella_(Gentileschi,_Florencia) Lista_de_los_edificios_mas_altos_del_mundo Juicio_militar

html map