Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Abraham_de_cresques Xanti Ablandamiento_del_agua Ciudad_de_Nyon Vahl_lès-Benestroff Zagalita Concha_(pan) Condado_de_Huntingdon_(Pensilvania) Villeda_Morales Vivid_Video Academia_del_Trípode Abfa Cisjordania_Premier_League Wow_87-04 Windsor_Terrace Actaea_pachypoda Complices_(álbum) ZTE_366 Yápiges Adelidae Club_de_los_500_jonrones Akhnaton Albert_Meister Agencia_de_Educación_de_Texas Condado_de_Johnson_(Kentucky) Windstopper Wilhelm_Emmanuel_Ketteler Connah's_Quay_Nomads A_traves_de_flandes Conculus Alcestes_(Gluck) Cobitis_satunini Wakulla_(Carolina_del_Norte) Venae_basivertebrales Agustín_Loera_y_Chavez Walt_Disney_Feature_Animation A_Proba_de_Burón_(Santa_María_Magdanela) Adenopappus_persicaefolius Vireo_hypochryseus Aegus_lunatus Charing Agustin_Gamarra Condado_de_Franklin_(Vermont) A_2103 Colaspoides_pallidicornis Víbora_de_la_muerte Colonias_de_Espana Ciro_Díaz Aeropuerto_Internacional_de_Gabès_Matmata WP:SVU Westdeutscher_Rundfunk Yunnanilus_longibulla Clima_calido Colegio_Electoral Commander_in_Chief

html map