Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Isla_Marion_(Sudáfrica) La_Union_(Dos_de_Mayo) Le_Pont_de_Beauvoisin_(Isère) Jose_Alejo_Maria_del_Carmen_Valenzuela_Diaz José_Rubio_Urrea Ionel_Bratianu Julián_Krakov Islas_de_Li_Galli Islamey:_Fantaisie_orientale Lackluster_Me Jose_Guerrero_Roldan Jardin_Botanico_Artico_Alpino_y_Vivero_de_Plantas_Perennes_Alpinas La_Casa_Infernal Lista_de_paises_por_densidad_de_poblacion Italiano_de_suiza Laki_(Bulgaria) José_de_Tagle Jose_Jerónimo_Triana Ley_de_identidad_de_género_argentina Kaiser-Walzer Juan_Jose_Carbo León_blanco Isla_de_mona Lagata Jan_Potocki Jaime_Flores_Martin Kamanjab José_Velasco_Dueñas Lenguas_nigerocongolesas Introducción_y_Allegro La_recuperación_de_Bahía Liev_Nikoláievich_Tolstoi La_odisea Katia_aveiro Jesus_Durbán_Remón Jacqueline_Harpman Klêros La_hermandad_sin_estandartes Jerry_Greenspan La_Invernada Juan_VI_Cantacuceno KSČ Lebna_Dengel Iñaki_Preciado_Idoeta Justicia_Federal_y_Policia Liga_Militar_(Grecia) Les_Artigues_de_Lussac Life_in_the_Undergrowth Jo_Ramos Landbouwkrediet-Euphony Juan_Moneo La_Monita La_Motte_Feuilly Kaarma Juan_Boscán_Almogáver

html map