Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hypostomus_chrysostiktos Morínguidos Arteria_descendens_genus Anos_270 Ministerio_de_Agricultura,_Ganaderia,_Pesca_y_Alimentación Mińsk_(condado) Avid_technology Mordella_arcuata Halothamnus_auriculus Ministerio_de_magia Multimedia_Home_Platform Anillo_factor Andrés_Bermudez_Viramontes Andrew_Shue Asociación_Civil_Club_Deportivo_Cruz_del_Sur_de_Bariloche Andries_Bosman Higashi_Akaishi_yama Asau INTA_255 Hawkinge Monasterio_de_San_Diego Monedas_de_euro_de_Chipre António_Luís_Santos_Costa Hénaménil Moi_Ver Monster_in_My_Pocket Annahuir Hayden_Rorke Hípica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Estocolmo_1912 Auriac_sur-vendinelle Hansel_y_Gretel_(Humperdinck_) Asse-le-boisne Ataxx Australoheros_autrani Hermandad_de_la_Soledad_(Córdoba) Apophylia_excavata Arrondissement_de_Caen Muhammad_VII_(de_Granada) Antigua_Insigne_y_Real_Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno_y_Maria_Santisima_de_los_Dolores Atomos Mina_Vulture Anthony_Flew Herrenhauser_Garten Historia_del_constitucionalismo_salvadoreño Monte_Victoria Monasterio_de_La_Merced Asociacion_de_Trabajadores_Inmigrantes_Marroquies_en_España Hay_(Washington) Aqui_huele_a_muerto Guixers Homo_Plus Angra_I Morovis_Norte_(Puerto_Rico) Ayutla_(Jalisco) Axelrodia_stigmatias

html map