Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pi_Ursae_Majoris Pedro_Nuno_Colón_de_Portugal_y_Castro Perpetuum_mobile Oryzaephilus_exiguus Olmos_de_Peñafiel Phratora_daccordii New_Economics_Foundation Pinus_astecaensis Palaminy Piloto-Cosmonauta_de_la_Unión_Sovietica Parque_Nacional_Deepwater Pasion_(película_1998) Olival Paray_le-Monial Organizacion_Mundial_de_Salud Ophrys_cilentana Ocobamba Planetas_en_Power_Rangers Paradiso Narros_de_Saldueña_(Avila) Phleum_laeve Polyanthemum Orelleta_de_roca Nanolpium_congicum Piriápolis_F_C Neurolepticos Nancy_Drew_Notebooks Pedro_Vidal Playa_del_Espartal Oxytropis_generosa No_Way_Out_2009 Pein Nicky_Shorey Pont_sur_Seine Neufmoutiers_en-Brie Palacio_de_Sobrellano Petete_y_Trapito Octopussy_(libro_de_cuentos) Operador_laplaciano Octavia_(grupo_boliviano) Neuvy_(Loir_y_Cher) Polonesa_fantasía_(Chopin) Polly_Young_Eisendrath Paco_Vázquez_Vázquez Panax_quinuefolius_var_obovatus Onwards Pipeline Pietro_del_Donzello Novum_Testamentum_Graece Oscaecilia_hypereumeces Poemas_de_niñas Música_de_la_Region_de_Murcia Orden_de_najimov Olga_Cabarga Nervio_musculocutaneo

html map