Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guillermo_Urien Historieta_de_Colombia Halogeno Halcón_montés_críptico Mucuyché Associacion_Sportive_et_Culturelle_Yeggo_Dakar Hanghomia Anna_bon_di_venezia Hierodula_chinensis Monasterio_de_Barria Antonio_Rodriguez_Martínez_(futbolista) Home_Garden Harold_Clifford_Keel Modelo_AK Grimnismal Antonio_Campoy_Robles Asnef Mudashiru_Lawal Gustavo_Núñez Archipiélago_Salomon Mossad Gymnocypris_potanini Arnica_kodiakensis I_Love_Bachata Guerra_Social_(Roma) Guille_Serrano_Moreno Huerta_de_Murcia Mocejón Guerra_anglo_espanola Monguilhem Avenida_Leguía HD_222217 Helleborine_tangutica Monique_Keraudren Hermandad_de_Las_Aguas_(Sevilla) Hector_Simon Arimo_(Idaho) Hospital_Quirón_(Zaragoza) Armenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Mina_Agrupa_Vicenta Hermano_Adam Haworthia_viscosa_subsp._derekii-clarkii Halcon_murcielaguero Huelgas_(desambiguación) Grupo_Montparnasse Halfway_(Oregon) Minimundo Asociación_Interétnica_de_Desarrollo_de_la_Selva_Peruana HSG_Uni_Jena Monasterio_de_San_Pelayo_(Oviedo) Homaloptera_ulmeri Guión_(tipografía) Moscas Monatsschrift_der_Deutschen_Kakteen-Gesellschaft Androides_Camaleon

html map