Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pavonia_spiralis Picassent_(Valencia) Mutinus_Mutunus Peckoltia_snethlageae Pantallazo_azul_de_la_muerte Pedro_Jose_Sáenz-Vázquez_de_Quintanilla_y_Lanini Patrick_E._Elvander Pa-16_Clipper Peter_Sunde Plan_b_(dúo) Numeros_de_telefono_en_Libia Nanoblogging Natsume_Yūjin-Chō Nemanja_Djuric Phallus Parthenay Phaethornis_guy Numero_pentagonal Noël_Jules_Girard Médula_osea_amarilla Nabaztag Pleioluma New_Fairview_(Texas) Neopelma_aurifrons NoCiudadanos Port_(Ain) Nacionalidad_espanola ONUSIDA Pontotoc Patrician_3:_Imperio_de_los_Mares Pedro_Diez-Canseco Patita_de_pollo Pacto_de_No_Agresion,_Consulta_y_Arbitraje. Pellouailles-les-Vignes Operacion_Chamartín Myrtus_oerstedeana Osvaldo_Olguín_Zapata Myrobalanifera Palacio_de_los_Borja_de_Valencia Noroeste_de_inglaterra Plethiosphace Peso_convertible_(moneda_argentina) Odontotrypes_howdeni My_Way_(album_de_Usher) Plaza_Italia_(línea_D_del_subte_de_Buenos_Aires) Navassa Pascual_Nacarati Pedro_García_de_Benabarre Opuntia_treleasei Playa_El_Real Per-Nemty Ovirraptorosaurio Phytophthora Plaza_Mayor_de_Santa_Ana_(Las_Palmas_de_Gran_Canaria) Parque_Nacional_Islas_Smith

html map