Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bandy_House Características_de_la_luz Camara_de_gas Buleria_(musica) Cambes_(Gironda) Batalla_de_El_Caney Bellota_miersii Calle_Ferraz Capote_(indumentaria) Blossia_costata Calendario_etiope Barrapunto.org Castillo_de_Bétera Barrio_Consistorial_de_Penalolén Castillo_Braemar Brouville Caribe_(etnia) Chambacú Ceará_SC Central_Brasileira_de_Noticias Baccharis_tridentata_f._integrifolia Cambounet-sur-le-Sor Budae_jjigae Belgrano_AC Bernardino_Alvarez_Melcon Bandera_de_Estados_Federados_de_Micronesia Centa_San_Nicolò Canelas_(Estarreja) Calanda_Broncos Bucey_les-Gy Casa_de_yupanqui Campus_Sur_(Universidad_de_Chile) Baupres Branavara Basaburua_Mayor Carta_Europea_de_las_Lenguas_Regionales_o_Minoritarias Calle_Jay–Borough_Hall_(línea_de_la_8ª_Avenida) Bollullos_de_la_Mitación Bootlegs_Oficiales_de_Pearl_Jam Bilingue Caponioidea Cerje_Pokupsko Brettanomyces Calculo_aritmético Banda_tesa Berzé_le_Chatel BAP_Apurimac Cassia_acutifolia Bernard_d_meltzer Central_Nuclear_Joseph_M_Farley Carlos_Alzamora Bicúpula_octogonal_giroelongada CYP17A1 Belfast_(disco) CONFUSAM

html map