Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

BFC_Preussen Brahma_viharas Casas_de_Juan_Nuñez Casa_do_brasil Castillo_di_Amorosa Cesta_de_mar Calamagrostis_georgica Batalla_de_fujigawa Cerisy-la-Salle Boxeo Cerastium_uliginosum Cariyí Canduerca CODELCO Bhakti_Raksak_Srídhar_Maharash Cajiz_(Velez_Málaga) Born_in_the_U.S.A._(álbum) Budas_de_Bāmiyān Batalla_de_Baidoa Camino_(pelicula) Capoulet_et-Junac Black_Dog_(desambiguación) Batalla_de_al-qādisiyyah Bárcena_(volcán) Centro_Acuático_del_Parque_Olimpico_de_Londres_2012 Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Individual_de_2007 Black_Rock_Shooter Berlencourt-le-Cauroy Cactáceas_y_Suculentas_Mexicanas Bacze Bodleian_Library Caligula_(actor_comico) Bruno_Haible Batalla_de_ucles_(1809) Bosc_Guerard_Saint-Adrien Binnenalster Basílica_Menor_Nuestra_Senora_de_las_Misericordias_(Santa_Rosa_de_Osos) Ceropachylinus_peruvianus Bussières_(Sena_y_Marne) Bard_les-Pesmes Boldu_chilensis Broadcast_(informática) Catalizador_de_energía_de_Rossi_y_Focardi Bailamos Cesar_E_Barbosa Basiprionota_ramigera Campanilla_de_verano_de_la_Virgen Bodisatva Campeonato_Africano_de_Voleibol_Femenino_Sub-20_de_2013 Carlos_VI_del_Sacro_Imperio_Romano_Germanico Cesare_Bonesana Blind_Willie_McTell_(canción) Barbarroja_(cómic) Bases_de_datos_relacionales Castillo_de_Ayamonte_(Olvera)

html map