Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_Antigua_(Veracruz) José_Pedro_Berenguer_Soriano Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_84 Jordi_Pujol_Soley Les_plus_beaux_villages_de_france Leopoldina_Núñez_Lacret Juan_Jose_Domínguez_Munoz Liero Jelling Joan_Hackett Jabali_de_Caledonia Kjell_Carlström La_Malaguena Julio_Adalberto_Rivera_Carvallo Javier_García_Villaraco José_Carrera_Alvarez Lista_de_capitulos_de_Koni_Chan Jeanne_Roques Konstantín_Beskov Jasione_tajae Lifted_(cancion_de_Lighthouse_Family) Le_esprit_nouveau Lincoln_Center_(Kansas) LAM_Aerolíneas_de_Mozambique Ion_Erice_Dominguez John_McCullough La_virtud_del_asesino Julio_César_Cadena Jesus_Juan_Garcés Juan_José_Navarro_de_Viana_y_Bufalo Laurel_moroti Leonor_de_Trastámara Lengua_alemana Jorge_Chiarella_Kruger James_Peter_Greaves La_novia_del_zar Jan_Potocki Kissimmee L_A_V._Venta_de_Banos_León_Gijón Josué_Cruz Le_disc_de_Astrou Lake_Placid_(Florida) Linaeidea_basilewskyi Junco_agrupado Jochen_Hahn Jacqueline_de_baviera Leopold_Engleitner Jett_Stetson Jose_María_Quadrado Juaneco_y_su_combo José_Rodríguez_Medel_Briones Joaquín_Rodríguez_"Costillares" Jorge_VI Joseph_Fesch Leucanthemum_vulgare

html map