Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Prodromus_Flora_Batavae,_Editio_Altera Lucie_Šafárová Marcos_Gómez_Martínez Presidential_Unit_Citation_(Estados_Unidos) Proyecto_huerto Raúl_Fernández_Pavón Línea_Púrpura_(LACMTA) Luperodes_fulvofasciatus Pseudoides_punctutaltus Luis_Felipe_Sapag Magnussoft Mi_Kazajstan Quemar_a_lo_bonzo Mico_(Animal) Pueblos_del_mar Marquesado_de_Casa_Pombo Mijail_Bulgakov Micrelenchus_sanguineus_cryptus MGM_Grand_(LV_Monorail_station) Luis_Bagaria Quimica_de_alimentos Mantinae Magon_(desambiguacion) Marko_Milic Metropoli_(desambiguacion) Manuel_García_García_Pérez Psicología_dialectica Reggiane_Re.2006 Quigley_Quagmire Premios_César_1993 Psidium_chrysobalanoides Migracion_de_datos Pycnomerus_ghanensis Lynn_G._Clark Predictable_(canción_de_Good_Charlotte) Mihály_Lantos Mayusculas_rusticas Radiador_(calefacción) Luis_Rodriguez_de_Viguri Manuel_Sola_Rodriguez_Bolivar Marie_Rönnebeck Provincia_de_ouargla Mai_Shiranui Mancha_de_Montearagon Principio_de_superposicion Mark_Scanlon Live_In_the_Lou_Bassassins Primera_Nacional_de_Fútbol_Femenino_2006/07 Marco_Claudio_Marcelo_(cónsul_51_adC) Manolin_Preciado_Rebolledo R_6 Mainostelevisio Rana_asiatica Mattir. Gran_Premio_de_Canada_de_2008

html map