Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Balon_Gastrico Casiotone_for_the_painfully_alone Byrek Centrochloa Calluella_minuta Boehse_Onkelz Cee Canyon_1 Capricho_espanol Cargas_térmicas_de_climatización Callosciurus_notatus Bastard Beauvoir_(sena_y_marne) Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_de_1903 COCOMO_Basico Calle_de_la_Compania Canela_de_Ceilan Campomanesia_rivularis Campeonato_Europeo_de_Badminton_de_1990 Bragny_sur-Saône Cadaba Billete_de_US$_20 Bligny_sur-Ouche Bandera_de_Granada_(ciudad) Cabezamesada_(Toledo) CD_projekt Cabo_Wrath_(Escocia) Big_Brother_Australia Cañada_del_Oro Carboncillo Bullet_with_Butterfly_Wings Cesar_Eduardo_Mendez Calakmul_municipio Chaetaria_elatior Celidonia_minor Basílica_de_San_Apolinar_Nuovo Blattiaceae Casas_de_Moneda Cataluña_Septentrional Balduino_de_Ibelín_(fallecido_en_1267) Caldero_de_gundestrup Bruxismo Begonia_macrophylla_var._discolor Carmen_Bernardos Bandera_de_la_Sociedad_Deportiva_de_Remo_Castro_Urdiales Carex_capitata Boleto_bayo Carlos_Sayán_Álvarez Bournainville_Faverolles Changeling_El_Ensueno Batman_the_dark_knight_strikes_again Cerisy_la-Salle Bigi_Meyer Cabana_de_Bergantinos_(La_Coruña) Bagueixe

html map