Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

BNP_Paribas_Primrose_Burdeos Banco_Central_de_Chile Cestrum_racemosum_var._bolivianum Basílica_(estacion) Ceseden Capital_(cervecería) Catarata_Shiraito Begona_Aranguren_Gárate Bromus_richardsonii_var._pallidus Carlos_Francisco_Adams Burrito_patas_verdes Brian_Kernigham Cela_(Alcobaça) Calach Canton_de_Rozoy_sur_Serre Casa_de_la_viuda_llorona Bourguignon-sous-Coucy Cataluna_Vieja Bear_River_City_(Utah) Camisas_Plateadas Bell_Biv_DeVoe Becket_o_el_honor_de_Dios Carestia Castillo_de_venaria Celula_glial Bolo_(futbolista) Carta_de_jamaica Bajo_Caucaso Baleares_(F_71) Barmen Ben's_Chili_Bowl Bandera_de_la_República_de_Chuvasia Battleground_Bulge_Ardennes Beaulieu_lès-Loches Benjamín_Mendoza_y_Amor_Flores Batalla_de_Koromogawa Central_Nuclear_Turkey_Point Barión_xi Bop_to_the_Top Bolsa_de_mano Categoria_de_conjuntos_preordenados Catedral_de_San_Marcos_de_Arica Casa_Mercadal Caroline_Schlegel Brimbial C-100 Camilo_Armando_Sanchez_Ortega Castillo_de_Don_Juan_Manuel Bolling-Allerød Casa_de_La_Portuguesa Bruray Camara_de_la_Industria_Aceitera_de_la_República_Argentina BVE Bañuelos_de_Bureba Brunswick_(Nebraska)

html map