Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Amietophrynus_buchneri Dipturus_falloargus Cova_de_Bolomor Cryptocereus Crinum_bulbispermum Dalton_(Ohio) Echinocereus_laui Direct_X Alisma_stellatum Ana_Raquel_Lima_Lourenço Cteninae Crispin_Hellion_Glover Ambleve Dido_Kvaternik Dáin_II_Pie_de_Hierro Darius_II Coppock_(Iowa) Amancio_Caamaño Coris_batuensis Diocesis_de_Sigüenza Copa_del_Rey_de_Baloncesto_2011 Donvidas_(Avila) Don't_Forget_To_Remember_Me Edgewood_(Pensilvania) Diaz_de_Montalvo EX-110 Daniel_Berta Crímen_de_guerra Draba_nemorosa Cúper Corazon_de_poeta_(cancion_de_Jeanette) Alfa_Romeo_RL Convolvulus_batatas Dario_Salas_Díaz Cueva_Bashian Daniel_Aparici_Traver_Griño Edificio_Chapa Cruzada_contra_los_Cataros Corcovada_(Anasco) Alicia_Alonso Data_East_Corporation Dendrobium_kunstleri Cuenca_del_Marañón Diacantha_bidentata Coryphaenoides_delsolari Creggan Ana_Carolina_Rorato_de_Oliveira Damián_Malrrechaufe Cyphocardamum Curnard_Line Copa_Sudamericana_2003 Determinante_de_Vandermonde Cosme_II_de_Médicis Alianza_nacional_popular Desnaturalizacion_(bioquímica)

html map