Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Omicron1_Orionis Oleg_Danilovich_Kalugin Park_Jeong-dae Música_popular_brasileña Nowy_Kałęczyn Pearson's_Magazine N_H_Williams Osvaldo_Gross Natalia_Sanchez_Echeverri Ninero Ping_de_la_muerte Nogent_le-Roi Phyllonomaceae Orquesta_Mondragon Nilopegamys_plumbeus Orchis_koenigii Plaza_Pequena_de_la_Ciudad_Vieja_(Praga) Nurarihyon_no_mago Oreamnos_americanus Nokia_Lumia Paul_Van_Himst Pieter_Boddaert Partido_Nuevo Orden_ejecutiva Política_de_San_Marino Playa_de_Jobos Pont-l'Évêque_(Oise) Norman_McAlister_Gregg Ousson_sur_Loire Plaza_del_Rey_(Madrid) Partidul_Social-Democrat_din_Moldova Peña_Prieta_(Asturias) Novotroitski_(Krymsk,_Krasnodar) Noroeste_(provincia,_República_de_Sudáfrica) Pinillo_de_las_piedras Padim_da_Graca Pleurothallis_felis-lingua Plumeria_arborescens Pociaguillo Muyinga Necrolisis_epidérmica_tóxica Peter_Sloterdijk Notropis_scabriceps Poderes_publicos Nnoitra Oscoda Ogenne_Camptort Navarredonda_de_Gredos Pedret_i_Marza Pedro_Pablo_Alemán Olazabal_Jorge_Mc_Farlane Orchard_Mesa_(Colorado) Papel_japonés Polo_Sur_Geográfico Personalizacion

html map