Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Luis_Sola_Padro Provincia_del_Choapa Luis_Moya Raxoy Gremlins Live_in_Anaheim Rafael_Izquierdo_Gutierrez Gran_Premio_de_Hungría_de_2003 Gregor_Foitek Milaneza_Maia Region_de_Emilia_Romaña Radio_Montecarlo_(Chile) Lógica_ingenua Luge_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Albertville_1992 Psylliodes_dulcamarae Lorelai?_Lorelai? Recta_de_Euler Prunella_pratensis Megargel_(Texas) Mahinda_Rajapaksa Maine_de_Biran Luis_de_Francia Manicore Google_Drive Ptychadena_wadei Grado_Romer Quique_Gavilán Magnolia_hartwegii Martín_López_Zubero_Purcell Marozia Golfo_de_Montijo Miguel_Pizarro M'Lumbo Luling_(Texas) Rana_rara Mancomunidad_de_Polonia_Lituania_Moscovia Magos,_espadas_y_rosas Léxico_del_esperanto Prado_de_la_Guzpena Manzanilla_gorda Lytta_rubrinota Gran_Misa_Católica Meseta_de_Shiozuka Protentella László_Andor Primera_división_espanola_1929_30 Queso_de_murcia Melchor_Portocarrero_Lasso_de_Vega,_conde_de_Monclova Mecysmauchenioides Progresistas_de_champán Lucida_Sans Loud_Fast_Rules Ramsés_X Prunus_communis_subvar._amara Lucro

html map