Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ministerio_de_Obras_Publicas,_Transportes_y_Medio_Ambiente_de_Espana Hasburgo-Lorena Hakea_dactyloides Misil Humberto_Biazotti Monomma_nonmaculatum Another_Town_Another_Train Héctor_Almonte Autopista_Circunvalación_del_Sur Asociación_Europea_de_Festivales Anders_Linder Aspidosperma_chiapense Morenocios INCAE_Business_School Monasterio_de_Santa_María_de_Melón Icica Guillermo_Forteza_Pina Annon_in-Gelydh Heroe_por_accidente Guybrush Großter_Feldherr_aller_Zeiten Halo:_Primordium Honganji Harvest_Moon_ds_cute Haplochernes_ellenae Historia_del_Budismo_en_Espana Movimiento_ocular_rápido Mountainaire Arlequín_(Picasso_1917) Ariel_Rot Monarquia_Asturiana Ange_Jacques_Gabriel Atléticos_de_San_Germán Mugre_(31_minutos) Horizonte_final_(película) Gutierre_Díez_de_Games Monchy-Saint-Eloi Autores_latinos_o_en_latín Anders_Behring_Breivik Asclepiadaceae;_Official_Organ_of_the_Asclepiadaceae_Society Annulocibicidinae Ministerio_de_Transportes_de_España I_Love_You_to_Death Andrea_Boattini Herrera_Oria_(Malaga) Hohberg Avrilly_(allier) Historia_de_Samoa Atlético_de_la_Sabana Gros_Rederching Huayna Attagenus_beali Hammersmith_Odeon Argentina_Sono_Film Mohammed_Ghani

html map