Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

San_Diego_Padres Terminalia_moluccana Saint_Brice-sous-Ranes San_Jose_de_Maipo Teatro_de_los_Caños_del_Peral Skillman The_Simpsons_Beyond_Forever!:_A_Complete_Guide_to_Our_Favorite_Family_.Still_Continued Sistema_de_Ríos_Salvajes_y_Paisajísticos_Nacionales San_Esteban_Protomartir Santianes_de_Molenes_(Grado) Selección_de_básquetbol_de_República_Centroafricana San_Pedro_Arbués Tabla_cronologica_de_monarcas_de_la_Corona_de_Aragon Scomberoides_commersonnianus Salsifí_blanco Shoot_them_up Titanic_(película_de_1943) Sebastián_Beccacece Suresh_Tendulkar Segunda_Division_de_Bosnia_y_Herzegovina Sally_Mortemore Soma_Natha Tarjeta_de_Inspección_Técnica_de_Vehículos Transporte_de_Bogota Sergej_Ivanov Tiro_Federal_Argentino Sergio_Andricain Sinagoga_de_Luxemburgo Sistema_de_señalización_por_canal_común_n_º_7 Scenic_(Washington) Todos_en_el_número_20 Stefan_Witwicki Tratado_naval_de_Washington Torre_Atenas Taeniatherum_asperum Teatro_Colón_de_Bogota Simeón_el_Estilita Soudé Sant_Adria_de_Besòs_/_San_Adrian_de_Besos Southeast_Williams_(Dakota_del_Norte) Tamano_de_la_muestra Sir Séptima_temporada_de_Los_Simpson Señorita_Cometa_(anime) TJ_Sokol_JČE_České_Budejovice Telefonica_Madrid_Arena Technic_Museum_"Museo_Elder" Stenocosmia Toussaint_Rose Servicio_arqueologico_de_la_India The_Bright_Lights_of_America Saint_Geniès_de_Comolas The_Joy_of_Sect Soulangy Saint-Victor-de-Malcap

html map