Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_Club_Deportivo_y_Cultural_Atlético_Ñublense Emancipacion_política Federación_Asturiana_de_Fútbol Europol El_extrano_mundo_de_Jack Felicia_Fuster El_gremio_de_los_magos Ensenada_(Mexico) Francisco_Fraiz_Armada Francisco_Arango_Parreño El_Fiscal_(serie_de_televisión) El_código_del_creador_de_la_vida Eleccion_presidencial_de_Croacia_de_2009_2010 Exxon FIAB Estacion_de_Saint-Clair_-_Les_Roches Estación_de_Cabra_del_Santo_Cristo-Alicún Estadio_Jornalista_Mario_Filho Fase_de_clasificación_asiática_para_el_Mundial_de_Rugby_2015 Fondos_de_Cohesión FF_USV_Jena Escisiparidad Empresa_Multinacional Embalse_de_Chanza Flujo_laminar Ferrocarril_Ferrol_-_Gijon El_clan_del_oso_cavernario_(pelicula) Enrique_Gómez_Montealegre Evangelio_de_la_Esposa_de_Jesús Escuela_Industrial_y_Preparatoria_Técnica_"Pablo_Livas" Estadio_Ricardo_Puga FUSE_(Satélite) Euphorbia_inculta Entoloma_nitidum Equilibrio_de_fuerzas Familia_exponencial El_Morro_de_Gloria Espurio_Postumio_Albino_Magno Efecto_CSI Eisenerz Escudo_del_reino_de_Castilla_y_León El_Telar_del_Tiempo El_terremoto_de_San_Salvador:_narración_de_un_superviviente Estat_Catala-Partit_Proletari Federación_Sindical_Internacional Festuca_idahoensis Efecto_desplazamiento Endovelico Erwin_König Federico_Ratzel Elecciones_federales_de_Australia_de_1963 El_Cid El_ángel_de_la_muerte Esmeralda_(1884) Enojo_(desambiguacion)

html map