Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jerome_Golmard José_de_las_Casas Jose_María_Satué_Sanroman La_Nina_de_la_Mochila_Azúl José_Raul_Capablanca Lasiognathus_amphirhamphus Lerin_(Navarra) Kuehneromyces_nameko La_coronacion_de_Napoleon José_María_Manuel_Cortina_Pérez John_R._Mosby Jean_Goujon Johann_Ludwig_Uhland Lesionados_Medulares José_de_Austria,_Palatino_de_Hungria José_María_Bonilla Jon_Marcaide Isabel_de_Wittelsbach-Wittelsbach Jayne_Ludlow Institución_Libre_de_Ensenanza Jose_María_Flores_(militar_argentino) L'Île-d'Olonne José_María_Fernandez-Luna_Martínez José_María_Gutiérrez_(futbolista) Jardín_Botanico_de_la_Universidad_de_Utrecht Le_Puy_Notre_Dame Jony_López Juan_de_la_Cuesta José_María_Blanco-White La_exhibicion_de_atrocidades Las_tres_noches_de_Eva Konstantin_Stanislavski Jacamar_orejiblanco Jacques_Brugnon Jonny_Greenwood Ka'í_Ladrillo Liga_de_futbol_de_Boyaca Janos_Balázs Jamaica_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1998 LHS_210 Kasımpaşa_S.K. Joudes Left_Behind_(Lost) Laure_Coutan Jorge_Vanossi Joaquin_Gonzalez_de_la_Peña Jeanie_Macpherson Khardaha Jose_Antonio_Mesa_Tore José_Maria_Rodriguez_Rodriguez Khunyang_Chhish Kōauau Interestatal_86_(Idaho) Lipromorpha_luzonica Interestatal_84_(Rhode_Island)

html map