Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Plaza_de_Toros_de_Figueras Paradores_de_turismo_(serie_filatelica) Nomencl._Gefässkrypt. Petrivka_(Raión_de_Bilhorod-Dnistrovskyi) Pelophryne_signata Neoathyreus_lanuginosus Pablo_Torres Neobisium_staudacheri Piveteausaurio Pedro_Santana_(Elías_Piña) Poesia_náhuatl Otto_Beisheim Nigritella_miniata Organización_Interuniversitaria_Lésbica_y_Gay Objeto_Messier_59 Museo_de_la_semana_santa_marinera Polar_(satélite) Nikolai_Berdyaev NOTICIEROS_Televisa Olof_Palme_Prize Orcinus Panameños_en_las_Grandes_Ligas_de_Beisbol Neocelandesas Nanc-lès-Saint-Amour Nirripirti PR_DE Pepe_Estruch Necochea_Quequén Pillow_Talk_(film) Nemacheilus_doonensis Panacelinos Perez_Boixaderas País_de_los_Soviets Per_al_meu_amic,_Serrat Panthera_tigris_altaica Ortiz_Echague Plan_de_Bernardo_Reyes Mylabris_hybrida Paquete_Telecom Periodistas Pepsi_Venezuela Paenungulado No_robarás Podentes Play-off Paises_Bajos_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Turin_2006 Polaco_(cantante) Pimampiro,_Ecuador Pay_Pay Mushiking Nikola_Milojevic Nacional_monte_de_piedad Papas_a_la_fuerza Oides_alluaudi Newm

html map