Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Black_Earth_(condado_de_Dane,_Wisconsin) Brihad_Āraniaka_Upanishad Brockton Challenger_de_Timisoara_2013 Blüthner Bouille_Menard Centro_de_Informacion_y_Documentacion_Ambiental_de_la_Comunidad_Valenciana Caillouel-Crepigny Betula_lutea_f._fallax Biblioteca_del_Condado_de_Broward Business_as_Usual_(album) Catedral_de_Plasencia Buddingtonita Carbonara_Scrivia Betula_alaskana Bruno_Caldini_Perone Betula_macrostachya Cerniaz CD_Tudelano Beaumont_en_beine Blaise_Nkufo Casa_imperial_azteca Año_979 Breménil Carlos_Paz Cantón_de_Beaune_Sud Cabezas Casa_de_Baraganas Bandera_de_Maracaibo Cerberiopsis Ceratochaete Brahmāni Borland_C++ Bosque_Oscuro Boudevilliers Carex_acuta_forma_tourangiana Carta_Abierta_(Argentina) Bletia_capitata Bienmesabe_canario Bandar_seri_begawan Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1989 Carrasca Cero_Gravedad_(canción) Barbados_Defense_Force_SC CV-129 Benedikt_Schack Calamagrostis_arundinacea Casa_de_Entenza Bayou_Goula_(Luisiana) Banda_del_rio_sali BDD Caamaño_(desambiguacion) Cearbhall_Ó_Dalaigh Bactridinae Cerro_el_Ávila

html map