Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Nyahururu Novales_(Huesca) Pedro_Casella Podp Pedro_Henriquez_de_Ureña Nihad_Hasanović Països_catalans Pedro_Ladrón Pimpampum Musica_Pop Panicum_colonum Paul_Lukas Perfect_Day_(pelicula) Ovibos_moschatus Museo_del_Bolso Pedro_Navascués Observatorio_de_la_Comunicación_Científica Nictehá Oxycoccus_macrocarpus Paulo_Cesar_Quevedo Phloeodes_convexulus Panax_morototoni Paration Plesiosauridae Palacio_de_los_Duque_de_Estrada Nicolás_María_Rivero Nikolai_Andreyevich_Rimski_Korsakov Más_Flow_2_5 Nymania Patinaje_artístico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Overclocking Panico_bancario Plaza_Francesc_Macia Nevazon Pabellon_de_la_navegación Parque_solar_los_olivares Olympe_de_gouges Nicolas_Damasceno Okrug_de_Novorosíisk Nikolái_Koloméitsev Nikolái_Nikoláyevich_Tsveliov Piratas_Jovenes Piscifactorías Poliacrilamidas Ofidio_venenoso Plan_de_Ordenacion_del_Territorio_de_la_Costa_del_Sol_Oriental-Axarquía Patagioenas_picazuro Parroquia_de_East_Carroll NGC_4889 Nebulosa_cabeza_de_caballo Ocotea_aciphylla_var._robusta Pitris_(dioses) Pasmaditta_jungermanniae Pizarrón_Electrónico Peñarroya_-_Pueblonuevo_(Cordoba)

html map