Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mayagúez Pritchardia_affinis_var._gracilis Los_pobrecitos Menta_piperita Matt_Cunneen Miguel_Domínguez_Estremiana Mestor Red_de_Ferrocarril_Industrial_de_Rio_Turbio Microphyes Menchera_espanola Quien_se_atreve,_gana Psittacara_wagleri Miguel_Angel_López_Marcos Livi_Bacci Punto_de_lagrange Los_plateados Mary_Lowe_Good Lucila_Godoy Marta_Teodora_Schwarz Magnetic_Fields Red_White_and_Crüe Reacción_de_Belousov_Zhabotinski Logica_de_Port_Royal Manuel_Eyzaguirre_Portales Manuel_López_(futbolista) Rafael_Botí Lupito_de_Barcelona Michele_Sanmicheli María_Angelica_Vega_Zapata Los_Veras_(San_Pedro_del_Pinatar) Regalecus_banksii Real_Audiencia_de_Concepcion Que_el_cielo_espere_sentao Masters_de_Cincinnati_2013 Quinto_Fabio_Vibulano_(consul_423_adC) Presidentes_del_Club_Nacional_de_Football María_Bashkírtseva Psiglo Grani_skáld Mario_Gómez-Morán_Cima Presidentes_de_Polonia Ramal_Federico_Lacroce_-_Posadas M_A_G_I.C. Prefeito_de_São_Paulo Refinería_de_La_Teja Mario_Riquelme_Munoz Puck_(ciudad) Pterocarpus_sericeus Mespilus_oxyacantha_var_incisa Maikel_Maroto_Buendía Mariano_Vega_Luque Raión_de_Solone Metamorfosis_(biología) Mauro_Villegas Mesosterno

html map