Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Combustible_de_mezcla_de_oxidos_para_fision Verano_de_Escandalo_(2011) Varuna_(río) Vandijkophrynus Complejo_endorreico_de_Utrera Yugada Abadía_de_Kärkna Comuna_de_San_Pedro_(San_Pedro_y_Miquelón) Constelacion_de_Corona_Borealis Acuario_(zodiaco) Vial_(desambiguación) Ciclohexanamina Clasificación_de_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2010 Viaje_de_generación Wn_342 Aguilares_(Argentina) Ahojillado Xiuhtecutli Cima_alla_genovese Walton_Newbold Chicacote Yekaterina_Bychkova Al_Día Abelmoschus_moschatus_var._haenkeanus Acacia_dekindtiana Aegoceropsis Aiphanes_truncata Yasmina_Khadra Aeropuerto_Baracoa_de_Magangue Agramonte_(apellido) Vaesita A_New_Kind_of_Army Alberto_Carnero_Fernández Vassilis_Torossidis Abies_conica Aeropuerto_General_Justo_Jose_de_Urquiza Zonas_horarias_de_Brasil Cobre Abraham_Baldwin Ze_Zhang YWL Adnan_Khamees_Al-Talyani Verónica_Cuadrado_Dehesa Vezdaeaceae Aguiró Yuichi_Kadota Charles-Adolphe_Wurtz Viva_Piñata_Trouble_in_Paradise Alberto_Octavio_T´Serclaes_de_Tilly Zona_de_Preservación_Ecológica_Cerro_del_Lobo Zhumeria Xiphion_latifolium Chilodus_fritillus Conforcos Chthonius_spelaeophilus

html map