Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

La_montana_de_Sainte-Victoire,_vista_desde_Bibémus La_Nouaye Liron_castano Lauren_Davis Liberalidad Jiron_Ocoña José_Maria_Crespo_Rodriguez Juan_Carlos_Domínguez Jesús_Bernal_(Jesús_Francisco_Bernal_Castell) La_muerte_de_Iván_Ilich LightDM Jartoum Lamar_Hunt_U.S._Open_Cup_2014 Legion_de_San_Miguel_Arcangel Juan_Adsuara La_Republica_(Santander) La_reina_fea Kristjan_Sander Juan_Garzon José_Maria_Pérez_(Peridis) Jose_María_Ceballos_Vega Leandro_N_Alem_(Buenos_Aires) James_Tarjan La_estación_Saint-Lazare_(Monet) Jose_Perez_Olivares Lesourdia Jhelum Leishmania_braziliensis Liga_Catolica_por_Derechos_Religiosos_y_Civiles_en_los_Estados_Unidos Jerga_local_de_Helsinki Jardín_Botanico_de_la_Universidad_Bíblica_Seinan_Gakuin L_A_V._Venta_de_Banos_León_Gijón Lev_Semenovich_Berg Jaime_Lomelin Juan_Peiró_Bellis Las_chicas_sólo_quieren_sumar José_Gabriel_Ocampo Leintz-Gatzaga_(Guipúzcoa) Jesús_Bracamontes Knoebel Ken-shin-kan Japan_Actuel's Lamparas_de_xenon Jose_María_Beá Literatura_anglosajona Jayme_Matarazzo Instituts_-_Templers La_mitad_de_Óscar Lasiorhachis Juan_Massa Izzy_Izumi Jacqueline Joló,_Sulu Johann_Glauber Leimbach_(Rin)

html map