Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Huarache_(calzado) Antonio_Canizares Henryk_Sienkiewicz Hugh_MacDonald Guerra_Polaco-sovietica_en_1920 Arribes_del_Tormes Hipotesis_de_Gaia Heinrich_Marschner Auguste_francois_marie_glaziou ISBN_por_país Atentado_cultural Anas_rubripes Arrobá_(pelicula) Grupo_Rockefeller Antonio_Thomaz_Botto Armtv Ano_359_adC HSPA Araña Helen_Prejean Arte_romanico_en_Cataluna Avion_de_carga Ano_1193 Montferrand_du_Périgord Avenida_Míchigan Angélica_(presentadora) Momia_inca Historia_de_Mexico_(1439_1821) Aquilaria_chinensis Guerra_de_la_Navarreria Heterispa_costipennis Mogovolas Apicra_tortuosa Ibn_Darrağ_al_Qastallī Hernán_Castellano_Girón Arch_Hurd Grupos_de_Tercera_División Andryala_pinnatifida Atkins_(arkansas) Austria_en_los_Juegos_Olímpicos Averrhoa_carambola Anir Henry_Mucci André_Kamperveen_Stadion Ano_1283 Asplenium_praemorsum Guillermo_VIII_de_Montferrato Mordellistena_poecila Avenida_El_Guanaco_(Santiago_de_Chile) Arpophyllum_giganteum_subsp_medium Hallaxa Andy_LaRoque Andres_hibernon Arbutus_serratifolia INTA_ALO

html map