Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Anquito Habi,_la_extranjera_(película) Arthur_Robert_Peacocke Antena_(radio) Hoplophytum_calyculatum Guerra_de_los_dragones Hyperafroneta Arquidiocesis_de_Karachi Hierodula_majuscula Andrei_de_Gorodets Herminium_ophioglossoides Andre_Gill Arnayon Archidiócesis_de_Armagh_(Iglesia_de_Irlanda) Ministerio_Secretaría_General_de_Gobierno Hospital_universitario_de_Zúrich Angeles_Muñoz Montgaillard-sur-Save Gustavo_Lombardi Asociacion_de_Futbol_de_Ghana Atomicidad Hypolaena_ramosissima Anchitherium Harold_Washington_Library–State/Van_Buren_(Metro_de_Chicago) Monchio_delle_corti Arte_Rupestre_del_Arco_Levantino_en_Almeria Hispahan Anai_Mudi Ancistrus_jataiensis Hipótesis_del_Zoológico Humor_blanco Monetia Huracán_Fran_(1996) Mrs._Dash Identificación_de_personas Arnold_Jacob_"Red"_Auerbach Guangzhou_2010 Atkins_(Arkansas) Historia_de_Indonesia Hipónoo Heleca Andréu_Martin Artocarpus_incisus_var._non-seminiferus Autopista_autonomica_de_Aragón_AR_1 Guajara Ant H.M.Hall Anneslia_houstoniana Andalus_Líneas_Aereas Hazparne Helecho_de_águila Heladera Anteojito_espléndido Aranda,_Pigem_i_Vilalta_arquitectes Honda_FR_V

html map