Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mike_Albornoz Los_de_la_Peña Meseta_Lago_Naki Megrammus Macizo_de_Mischabels Rafael_Ramirez Provincia_de_Aosta Maquina_de_Marly Mal_ejemplo Quark_(Queso) Meseta_brasileña María_Corina_Machado Gregorio_de_la_Fuente_(pintor) Luis_Miguel_Aparisi_Laporta Longepierre Límite_de_Eddington Master_Billy_Quizboy Lycenchelys_tristichodon Rahshon_Turner Pustún Region_de_Zanzibar_North Luis_de_Freitas_Branco Lévy_Madinda Los_Helechos Me_odio_cuando_miento Radio_Televisión_Martí Gran_Premio_Ciudad_de_Misano_Adriático Malacoptila_striata Gran_Premio_del_Festival_del_Comic_de_Angulema Grammomys_cometes Llibre_Vermell_de_Montserrat Gran_Belt Luis_Alberto_Acuna Millar_v_Taylor Mesorregión_Metropolitana_de_Belo_Horizonte Procurador_a_Cortes Rafael_Muñoz_Pérez Premios_Goya_1987 Los_cariñositos Medicago_apiculata Mercedes-Benz_Clase_CLS Gran_Premio_de_Italia_de_1999 Recoubeau-Jansac Miguel_Antonio_Pérez M.D._Vazquez_Avila Marquesado_de_Villanueva_del_Ariscal Luis_ii_de_francia Grand-Camp_(Eure) Miguel_Rimba Martigny_sur-l'Ante Radial_4 Red_de_bibliotecas_publicas Miguel_Angel_Rondán Martiniano_Molina Mary_Elizabeth_Barkworth

html map