Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Dario_Castrillon_Hoyos Cyclommatus_mniszechi East_India_Company Dinastia_awan Distrito_Lasallista_del_Peru Dadarsi Convento_de_Oreja Deyvillers Alvin_lee_and_company Cuadriaceleracion Depósito_elevado_(Chamberí) Deontología_profesional_periodística Dichato_(Chile) EPL Dinastia_saita Desecación_del_Mediterraneo Alzamiento_de_las_Clavellinas Amaurobiidae Allemanche_Launay_et_Soyer Democracia_jeffersoniana Coyote_Acres_(Texas) Dinner_with_Gershwin Copa_de_Escocia_1946-47 Domo_RCA Deitanos Cédric_Sorhaindo Alfred_Lord_Tennyson Alqueidão Dialogues_de_Carmelites Domingo_Tellechea Economía_colombiana Ana_de_Cleves Corylopsis_pauciflora Días_Contados Drager Alexandra_piraquive Curruca_chica Alipio_Ponce_Vasquez Dichaetophora David_Cameron Cynthia_Duque Courtesoult_et_Gatey Alyssum_alpestre_subsp._serpyllifolium Alpha_Persei Cordillera_de_Chila Docetaxel Diplaspis Crysotilo Echinocactus_reichenbachii Distrito_de_shilla Día_Universal_del_Niño Correo_Mayor_de_España Darren_Aronofsky Amblyopetalum Altamira_do_Maranhão

html map