Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Clase_Belleisle Clowesia_amazonica Valdivia_(Badajoz) Yerba_de_la_estranguria Vores_Øl Alcides_Spelucín Consejo_Suramericano_de_Salud Aeropuerto_de_Phu_Cat Administracion_de_la_Producción Cirilo_I_de_Moscu Alcudia_de_veo Chenonetta_jubata Vicente_Del_Bosque Academia_Aragonesa_de_Gastronomía Wálter_Acevedo Xiphion_flaccidum Clorofila_c Vivienda_japonesa Zanthoxylum_piperitum Cocción_al_vapor Vulnerable Ahmed_Ertegun W3m Academia_Militar_de_las_Fuerzas_Armadas Adelaida_de_Vilich Varotto Ahoms Colonial_Beach_(Virginia) Aidalai_(album_edición_en_espanol) Venado_de_cola_blanca_peruano Adenomus_kandianus Zarechni_(Výselki,_Krasnodar) Colegiata_de_Revillagigedo Adolf_Etolin Chelypus_wuehlischi Valeriana_rupicola Vincenzo_Lupoli Aldeas_historicas_de_Shirakawa-go_y_Gokayama Afroapoderus_trigonocephalus Alberto_San_Juan Zuñeda Vyborg Xavier_Henry Acequia_de_Favara Albaret_le_Comtal Agha_Mohamed-Khan Cirugía_Plastica_Estetica_y_Reparadora Abbazia_San_Salvatore Chupicuaro_(Michoacán) Victoria_Valentino West_Fourth_Street–Washington_Square_(estacion) Commerce_(California) Chevaliera_magdalenae Abies_araucana Yokohama_Flugels

html map