Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hormona_peptidica Avenida_Bushwick–Calle_Aberdeen_(línea_Canarsie) Archivo_General_de_la_Nación_(Colombia) Avenida_Tomás_Moro Aponeurosis Huracanes_de_Bolivar Archidiocesis_de_Ravena Attalea_glassmanii Hop_Bottom_(Pensilvania) Montearagón Azana_(desambiguacion) Guînes Aphidiinae Anton_Walbrook Anke_Christina_Engelke Apochthonius_mysterius Apostolepis Hibok_Hibok Muga_(desambiguacion) Anacreonte_Ávila_de_Araújo Mont_le_Vernois Mision_Tierras_Fiscales Guerrit_Dou Auguste_Kerckhoffs Hunterieae Guaraguao_(Ponce,_Puerto_Rico) Archibald_Query Arrondissement_de_Saint_Die_des_Vosges Arrecife_coralino Avenida_Chacabuco Archivio_Storico_Alfa_Romeo Montepaone Archivo_general_de_las_indias Hemignathus_lucidus At Haworthia_chloracantha_var._variegata Antiguo_mercado_de_abastos_de_valencia Hospital_de_la_Real_Piedad Moloha Av_Luis_Alberto_de_Herrera Hillerød_(municipio) Aspersor_inverso Miss_República_Dominicana_1988 Autigny_le-Grand Hexagono_de_Perpiñá Huevos_a_la_benedictina Hugo_Porfírio Aurelio_Saffi Antonio_Álvarez Hrosvitha Helmut_Senekowitsch Anemonia_sulcata Heliodoro_de_Émesa Hexagono_regular Herniaria_vulgaris_var._glabrescens

html map