Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aeropuerto_de_Baucau Condado_de_Lenoir_(Carolina_del_Norte) Condado_de_Auglaize_(Ohio) Abolicion_del_mercado Venado_de_páramo_de_Ecuador Vessarion_Belinski Agustí_Alcoberro Wedgefield Venancio_Conuepán_Huenchual Codigo_de_los_Canones_de_las_Iglesias_Orientales Velilla-Taramay Xwindow_system Acero_recubierto_de_cobre Yaffo Vitrea_striata Circulos_de_Ford Warren_G Valle_de_Castro Zanella_Sapucai_125 Vieques_(Puerto_Rico) Al_Hilal_Benghazi_S.C. Clusia_minor Circunvalación_de_Valladolid Vlăhița Cheliff Alcance_de_la_radiación Chile_Verde Yambulo Wheelie Yauco_(Yauco) Condado_de_Warwick Civilizaciones_de_Asia Wii_Wheel Coloproctología Válvula_motorizada Xiaoshenyang Condado_de_Kingman Ciudad_Sucre Aegus_atricolor Conspiracion_de_Valladolid Ainaloa Agharta XEXPUJ-AM Vaux-sur-Seulles Colon_River Abraham_González Claudio_Arciniega Veta_(geologia) Academie_Française Villeneuve-sous-Charigny Volta_a_Tarragona Vauxhall Condado_de_Mountrail_(Dakota_del_Norte) Comuna_de_Freirina WWF_Shotgun

html map