Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lechuza_dorada Justo_Serrano Juan_sin_miedo J._R._R._Tolkien,_una_biografía Jesús_de_Nazareth_(Musical) John_Church La_Voz_de_Miróbriga Instituto_Tecnologico_de_Comitan Kazimierz_Funk José_Lopez_Dominguez Iris_diantha Jútor Kaman_SH-2_Seasprite Lenguas_celtas_continentales La_Torre_Blanca Ken_Rohloff Juglans_granatensis Kabir Lagos_de_Plitvice Jardín_Botanico_Alpino_La_Jaysinia Joaquín_Agüero Joffrey_Lauvergne Katon_Gokakyu_no_jutsu Liege_Bastogne-Liege Jiufen Juan_de_Eltham La_conversacion_(pelicula) Leopoldo_de_Médicis Joe_Peacott Isaac_Boleslavski Javier_Henares_Payo Ismael_íniguez Kennesaw,_Georgia La_Boissiere_(Jura) Jeanette_(cantante) Las_Marias,_Puerto_Rico Libro_del_conosçimiento_de_todos_los_rregnos_et_tierras_e_senoríos_que_son_por_el_mundo_et_de_las_señales_et_armas_que_han Ley_de_reforma_de_1832 Las_nieblas_de_Avalon Jubaea_spectabilis Jon_Apezetxea_Ruiz Lengua_dravídica Lista_de_municipios_de_Gerona Laurisilva_de_Madeira La_Union_de_Repúblicas_Socialistas_Sovieticas La_Niña José_García_(actor) Jariyí Jellyfish_Jam Jacobus_Henricus_van_'t_Hoff Jose_de_Jesus_Martin_del_Campo Juan_Pedro_Quiñonero José_Manuel_Lara_(jugador_de_golf) Ley_cero_uno_de_Kolmogórov José_Francisco_Urrejola_Menchaca

html map