Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gustav_Theodor_Klett Asociacion_Técnica_Española_de_Refrigeracion_y_Climatizacion Hypopomus Huracan_Gustav_(2008) Guzmania_monostachia_var._variegata Arons_saga_Hjörleifssonar Hoy_quiero Halloween:_resurreccion Attagenus_arcuatefasciatus Muerte_subita_(película) Azaña,_cuatro_días_de_julio Moradillo_de_Sedano Ichijō_Nobutatsu Monica_Azon_Canalda Authon-Ebeon IX_Region Antonia_Volpe HD_37394 Historia_de_una_monja_(pelicula) Antonio_Fernandez_Galiano Aviación_Imperial_Etíope Arbol_de_la_muerte Aurora_Redondo_Pérez Heteronuclear Heliconia_rostrata Archidiócesis_de_Tánger Monasterio_de_San_Martín_de_Tibães Anarquía_del_Ano_XX Hasidi Mobile_Suit_Gundam:_The_Origin Hyacinthus_patulus Herndon_(Kansas) Apollon_(Stravinski) Asociacion_Argentina_de_Poscosecha_de_Granos Antonio_de_Aragon Arnica_fina Houpoea_officinalis Minorización Atelopus_certus Guillermo_Turner Minduso Apeadero_de_Alcaria Mujeriego_(álbum) Hidden_Spring_(Idaho) Anfitrión_(comedia) Aurelio_garcia_y_garcía Archipiélago_de_Colón Morinda_bracteata Misa_de_San_Pio_V Mionectes_rufiventris Anna_Renzi Arteria_cystica Ancin_(concejo) Hio Miss_Mesoamerica

html map